Geenitutkimus

Uusimmat tiedotteet
Osallistu ääniarkuustutkimukseen
pdf Osallistu lonkkatutkimusprojektiin

 

pentuhanta

 

Suomessa ja suomalaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana koirien geenikartoitusprojekteissa, joiden tehtävänä on kartoittaa ominaisuuksia, niiden periytymistapoja, sekä niihin vaikuttavien geenien sijaintia.

Voit osallistua koirasi kanssa tutkimukseen lähettämällä koirastasi verinäytteen tutkimusryhmälle. Verinäytteitä voi antaa esimerkiksi joukkonäytteenotoissa tai eläinlääkärin vastaanotolla. DNA-tutkimusta varten otettavan verinäytteen voi ottaa myös muu kuin eläinlääkäri, kunhan näytteenottaja on saanut tähän tehtävään koulutuksen.

Verinäytteen mukaan tarvitsemme täytetyn näytelomakkeen, jossa kysytään koiran terveystietoja sekä omistajan yhteystietoja. Lomakkeen huolellinen täyttäminen on tärkeää, sillä sairauksia aiheuttavien geenien löytäminen edellyttää tarkkoja terveystietoja. Omistajan yhteystiedot ovat tarpeen siksi, että voimme tarvittaessa ottaa omistajaan yhteyttä lisätietojen saamiseksi tai mahdollisten lisänäytteiden pyytämiseksi. Suomeen rekisteröityjen koirien sukutaulut saamme KoiraNetistä mikäli koiran rekisterinumero on merkitty selvästi lomakkeeseen, mutta muista koirista toivomme myös sukupuutietoja näytteiden mukaan. Jos koiralla on todettu jokin silmäsairaus, myös kopio koiran silmäpeilauslausunnosta tulisi toimittaa tutkimusryhmälle. Kopion voi toimittaa näytteen mukana tai jälkikäteen, joko postitse allaolevaan osoitteeseen tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 - © koirangeenit.fi/Helsingin yliopisto

 

Ääniarkuus Saksanpaimenkoirilla


Koirangeenit-tutkimusryhmässä on meneillään tutkimus ääniarkuuden geneettisestä taustasta usealla eri rodulla. Tällä hetkellä tutkimusryhmällä on hyvin lupaavia tuloksia saksanpaimenkoirilla ääniarkuuden taustalla olevista geeneistä, mutta tutkimuksessa olevien ääniarkojen koirien määrä on suhteellisen pieni. Tarvitsisimme ehdottomasti lisää ääniarkoja koiria tutkimukseen. Mikäli koirallasi esiintyy ääniarkuutta (eli koirasi esim. pelkää laukausta tai ilotulitusta tai ukkosta ), voit täyttää koirastasi alla olevan lomakkeen. Myös äänivarmat, yli 6v koirat ovat erittäin tervetulleita tutkimukseen mukaan.

 ->> Lomakkeeseen

Lomakkeen lisäksi tarvitsemme verinäytteen koirastasi, mikäli verinäytettä ei vielä ole tutkimusryhmällä (voit tarkistaa asian ottamalla yhteyttä vastaavan tutkijaan katriina.tiira @ helsinki.fi , poista välit). Mikäli koirastasi ei ole vielä verinäytettä tutkimusryhmällä, voi sen otattaa eläinlääkärillä, tai esim. tuttu pieneläinhoitaja voi myös ottaa näytteen, lähetämme ryhmältä putket ja neulat. Voitte myös koota porukan ryhmänäytteenottoa varten, ja kutsua tutkimusryhmästä näytteenottajan paikalle (ilmaista). Pääkaupunkiseudulla voimme käydä esim. kotona/treeneissä ottamassa verinäytteen (ilmaiseksi).

Jos tunnet / tiedät ääniaran (esim.) koiran, niin näiden omistajia voi pyytää ottamaan suoraan yhteyttä tutkijaan, Katriina Tiira (050-3199320) katriina.tiira @ helsinki.fi (poista väli).

Lisätietoa tutkimuksesta ja tutkimusryhmästä löytyy http://www.koirangeenit.fi